Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Facebook Wan Hazel LINK Wan Hazel fromspring
Get This.
Home » » Jumaat yang indah..:)

Jumaat yang indah..:)

 
 
 


 
selamat pagi..!..salam pagi jumaat..:)..cuaca kat tempat aku pagi nie hujan..so sejukk nye..hehe..semoga hujan di pagi jumaat nie dapat memberi berjuta rahmat untuk kita..semoga jugak jumaat hari nie lebih baik dari jumaat minggu lepas..*pelikkan tetibe pepagi camnie rajin pulak aku nak taip menaip nie kan..haha..azam baru bulan baru nie sbb blog da baru..haha..hope berkekalan..:))

hari nie aku nak share cikit la kelebihan dan keberkatan hari jumaat yang damai cmnie kan..jangan risau dengan en.Google sume ade..haha..aku share ckit perkara sunat yang boleh kita buat pada hari jumaat untuk tambah kan lagi pahala..meh bace bawah nie..:
 


 

Kelebihan Hari Jumaat

Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah hari Jumaat. Pada hari itu Adam diciptakan dan pada hari itu juga dia dikeluarkan dari syurga. Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” (HR Muslim).

Rasulullah s.a.w bersabda, “Sesungguhnya hari Juma‘at adalah penghulu segala hari dan hari yang paling besar di sisi Allah Subhanhu wa Ta ‘ala iaitu hari yang lebih besar daripada hari raya Adha dan hari raya Fitrah, pada hari Jum‘at itu terdapat lima kejadian iaitu hari yang dijadikan Adam ‘alaihissalam dan Baginda di turunkan daripada syurga ke muka bumi, dan pada hari itu juga wafatnya Adam ‘alaihissalam, dan Allah mengurniakan satu saat di mana doa-doa dikabulkan kecuali doa-doa maksiat, dan hari Jum‘at juga akan terjadinya hari Kiamat”. (HR Ibnu Majah)

Rasulullah SAW berkata: “Sesiapa yang membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, dia akan disinari cahaya di antara dua Jumaat.” (Sahih, al-Hakim:3392, disahihkan oleh al-Albani)

Rasulullah s.a.w bersabda, "Perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada malam dan hari Jumaat, maka siapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali) ". (HR Al Baihaqi)

Rasulullah s.a.w bersabda, "Sesungguhnya harimu yang paling utama adalah hari Jumaat. Maka perbanyakkanlah selawat kepadaku pada hari itu, kerana selawatmu ditunjukkan kepadaku. Para sahabat bertanya: Wahai Rasulullah, bagaimana selawat kami ditunjukkan kepadamu sedangkan tubuhmu telah hancur? Rasulullah s.a.w. menjawab: Sesungguhnya Allah mengharamkan tubuh para Nabi bagi bumi (tidak hancur)." (HR Abu Daud, Nasa'i dan Ibnu Majah).

Rasulullah bersabda maksudnya : “Sesiapa yang berwuduk dan kemudian dia pergi ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat, lalu mendengar dan tidak bercakap (ketika khutbah dibacakan), maka diampuni dosa-dosanya yang ada di antara hari Jumaat itu dan hari Jumaat berikutnya”. (HR Muslim)

Rasulullah s.a.w bersabda, "Pada hari Jumaat terdapat satu waktu, tidaklah seorang hamba Muslim memohon sesuatu kepada Allah melainkan Allah akan mengabulkannya. Carilah ia di akhir waktu selepas asar.” (Sahih, Abu Daud: 1048, di sahihkan oleh al-Hakim, adz-Dzahabi, an-Nawawi dan al-Albani)

Rasulullah s.a.w bersabda, "Tidaklah seseorang Muslim itu meninggal dunia pada hari jumaat atau pada malam Jumaat melainkan Allah menyelamatkannya dari fitnah kubur (soalan di dalam kubur). (HR At-Tirmizi. Al-Albani mengatakan hadis ini hasan dalam Ahkam Janaiz).
 

share from: http://lenggangkangkung-my.blogspot.com


semoga kita same2 memperoleh manfaat dari info kat atas nie..renung2kan da selamat beramal..:)
sampai sini je la entry aku untuk ari nie..jumpe lagi..!thanz sudi bace..drop by la komen2 ye..:))
sekian..:)

 

Terima Kasih,Jangan Lupe Komen

4 comments:

Yuyu Ashari said...

kate nye wordless ? haha !

Syeera said...

silap daa...haha..!

azza_mastura said...

w0rdless versi syahirah larhh @yuyu ashari . :D

asfira aminuddin said...

like like! hari jumaat memang bnyak kebaikkannya berbanding dgn hari lain. i suka juaat sebab esoknya cutiii ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...